Kanserli hastalar çalışmaya devam ederlerse psikolojik anlamda nasıl destek almalı?

• Yazının Tarihi: 30 Haziran 2016

Kanser teşhisinin konulması ve bu hastalıkla baş etmek zorunda kalmak her insan için oldukça zor ve yıpratıcı bir deneyim. Teşhis ve tedavi süreci, hasta için olduğu kadar yakınları için de fiziksel ve psikolojik bir zorlanma dönemi yaratıyor. Kanser teşhisi sonrasında hasta; hastalığa, tıbbi bakım ve tedaviye, bedensel değişikliklere, ağrılara ve hastalık sebebiyle hayatının fiziksel, ruhsal ve sosyal alanında yaşanan tüm değişikliklere uyum sağlamaya çalışıyor. Bu psikolojik uyum sürecinde, hastalığa düşünsel, duygusal ve davranışsal tepkiler verebiliyor. Zamanla ve kişiden kişiye farklılaşan bu tepkiler aslında kişinin hastalığa uyum çabalarıdır.

Kanser tedavisinde psikolojik desteğin amacı, hastalığa karşı gelişen olumsuz düşünce ve duyguların, tepkilerin rahatça ifade edilip anlaşılmasına çalışarak hastanın tedavi sürecinde ve sonrasında günlük yaşamına mümkün olduğunca çabuk ve sorunsuz devam etmesini sağlamaktır. Psikoterapi ortamı, kişilerin duygu ve düşüncelerini yargılanmayacakları, destek görebilecekleri bir ortamda rahatça ifade etmelerine olanak tanımayı amaçlar.

Diğer yandan, kanser tedavisinde psikolojik durumun önemi vurgulandığında, hastaların çoğu daha çabuk iyileşmek için devamlı olumlu bir tutum içinde olmak zorunda hissedebilir. Çevresindekiler ve hatta doktorları onları olumlu düşünmeleri konusunda telkin eder, fakat bir kanser hastasının her zaman olumlu düşünmesi, neşeli olması ve tedavisini uyumlu bir şekilde devam ettirmesi çok kolay değildir. Zaman zaman umutsuz ve çaresiz hissetmek, isyan etmek, öfkelenmek doğaldır. Kanser hastası bu davranışları yüzünden suçlandığında, iyileşememesinin sebebini kendine arayarak daha fazla suçluluk ve kaygı hissedebilir. Önemli olan bu duyguları hissettiğinin farkında olması, olumsuz duygu ve düşüncelerini kabul edip onları ifade edebilmesidir. Hastanın iş arkadaşlarına belki de en fazla bu noktada görev düşüyor. Hastaların yaşadıkları olumsuz duyguları onlarla paylaşabilmek, onlara yalnız olmadıklarını hissettirmek için oldukça önemli.

Kanser tedavisinde psikolojik desteğin amacı, kişiye hastalıkla ilgili olarak hayatlarında yaşanan fiziksel ve duygusal zorluklarla baş etmeleri için sağlıklı beceriler edinmelerinde yardımcı olmaktır. Hasta için hedef; umutsuzluk, değersizlik, suçluluk gibi olumsuz düşüncelerinin ifade edilmesi, yaşamın olumlu yanlarını görebilmek ve anlamlı bir hayat sürdürebilmek olmalıdır. Herkesin başa çıkma yolu başkadır, hastaya kendi sağlıklı yollarını geliştirmesinde destek olmak önemlidir. Hasta çalışmaya devam etmek istiyorsa, tıbbi durumu buna izin verdiği ölçüde onu desteklemek önemli. Çalışma koşullarında ufak değişiklikler yaparak, hastanın aktif ve üretken kalmasını sağlamak, ona verilecek en önemli desteklerden biri olacaktır.